Fönster

INFO 3

Fönster och altandörrar av PVC

— När du ska välja fönster, tänk långsiktigt. Satsa på kvalitet som möter framtidens krav redan i dag vad gäller teknik, ekonomi, underhåll, miljö och skönhet, säger Hans Lugnet.

Fönster av KBE -fönstersystem tillverkas enligt den senaste teknologin och uppfyller de krav på fönster som ställs av dagens arkitekter. De som tycker om det klassiska kan välja bland profiler med rena linjer och de som tycke om det moderna kan välja bland profiler med avrundade former. Fönstren kan ha den traditionella rektangulära formen, trapets -och triangelformen, eller de kan vara runda eller välvda.

Genomskärning

Miljövänliga kompositfönster

KBE  fönsterprofiler är tillverkade av PVC som stabiliseras av zink och kalcium istället för bly. Profilen är helt återvinningsbar.
Den nya generationens Greenline PVC -profiler från Profine group, där KBE ingår, uppfyller initativet “Venil 2010” och kravet på blyfri tillverkning inom industrin ställt av EU:s Miljökommission.

KBE har ersatt bly som stabilisator I sina fönsterprofiler med miljövänliga och återvinningsbara material -kalcium och zink. Detta förbättrar PVC- fönstrets kvalite’och funktionalitet.

Greenline -profilen är helt åtevinningsbar genom användningen av blyfri stabilisatorer. Miljöanpassningen förbättras ytterligare av ett fem eller sexkammarsystem samt av en genomtänkt konstruktion som förbättrar väderbeständigheten (längre livscykel) och ger optimala isoleringsegenskaper ( lägre energiförbrukning ).

Man kan inte jämföra gamla fönster med nya längre. Det moderna fönstret har lång livslängd och är miljövänliga.

Profilerna har ett system av kammare som innehåller luft för att förbättra värme -och ljudisoleringsförmågan.

Profilens kärna består av galvaniserat stål som garanterar en stabil och säker konstruktion.

Gasfyllda energiglaskassetter

Våra fönsters energiglaskassetter är uppbyggda med två eller tre glas av märket Pilkington.

Glasen har ett genomskinligt metalloxidskikt som släpper igenom solens strålar men reflekterar värmen så den stannar i huset.
Mellan glasen fylls argon eller krytongas som fungerar likt genomskinlig isolering , vilket är den stora skillnaden mellan den nya generationens energieffektiva fönster och den gamla föråldrades.

Hantag och beslag

Vi erbjuder  fönster som har Dreh/kipp-funktion ( drag / tilt ) vilket är relativt nytt för den svenska marknaden. En av våra tyska leverantörer, Roto, började dock serietillverka dreh/kipp beslag redan år 1935.

 
Dreh /kipp innebär att fönstret kan öppnas på två olika sätt beroende på hur hantaget vrids.
När fönstert är stängt vrids hantaget nedåt.I kipp-läget vrids hantaget rakt uppåt och överkanten av fönstret eller dörren öppnas inåt. I dreh -läget vrids hantaget åt sidan och fönstret öppnas inåt åt sidan.
Det finns många fördelar med att öppna fönstret inåt. Sidohängningen (Dreh) gör att det är enkelt att putsa fönstret inifrån. Öppningen i överkant (Kipp) gör att man kan lämna fönstret i ventilerat läge utan att vara orolig för att någon kan ta sig in i huset utifrån.  Man behöver heller inte oroa sig för att det ska regna in.
Att öppningen sitter i överkant gör också att värmen från ett element som sitter under fönstret inte tar snabbaste vägen ut ur huset utan stiger utmed fönsterglaset och tar med utomhusluften med upp till taket och skapar en cirkulation i rummet.

Handtagen kan fås som standard, med knapp eller lås.
 

Beslagen är testade enligt RAL-RG 607/9. Testet kräver 10 000 drag/tilt med full funktionalitet efter genomfört test (1 drag/tilt = x 1 öppna stäng av fönstret, plusx 1 tiltning stägning av fönstret).

 
 

Roto har gått steget längre och har testat 15 000 drag/tilt, vilket motsvarar 4 öppna stäng och 4 tiltningar dagligen i 10 år.

 

 

 Våra fönster är testade av Statens Provningsanstalt.